Coaching bij hoogsensitiviteit

Wist je dat éen op de vijf mensen hoogsensitief of hooggevoelig is? En dat het eigenlijk dus vrij ‘normaal’ is?

De laatste jaren komt gelukkig steeds meer aandacht voor hoogsensitiviteit. En dat is mooi. En fijn, vaak een opluchting voor de mensen die ergens last van hebben / hadden en er niet de vinger op konden leggen. Die wellicht dachten dat er wat mis was met hen, en zichzelf nu herkennen in het zijn van ‘gewoon’ een hoogsensitief persoon (HSP). Gewoon hoogsensitief, want hoogsensitiviteit is een eigenschap, het is geen ziekte of (persoonlijkheids)stoornis.

We were born to be real, not to be perfect.

Het is wel een eigenschap waar je last van kan ondervinden. En dan kan het fijn zijn om hier met iemand over te praten en er mee aan de slag te gaan. Om de last om te buigen in een kracht. Een coach met kennis van en ervaring met hoogsensitiviteit kan je hierbij helpen.

Kenmerken van hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid zijn o.a.:

  • gevoelig voor indrukken en signalen uit de omgeving (zoals spanning, emoties)
  • gevoelig voor druk(te) en stress, vaak perfectionistisch
  • gevoelig voor (harde) geluiden, fel licht, geur en smaak
  • intuïtief, weten vaak waar iemand mee zit of behoefte aan heeft
  • vaker last van allergieën en voedselintolerantie (en daardoor bijvoorbeeld eczeem)

Mogelijke Gevolgen hoogsensitiviteit

HSP’s ervaren intensiever prikkels uit hun omgeving. Nieuwe situaties, mensen, emoties, uitdagingen en ervaringen kunnen erg overweldigend zijn. Dit kan leiden tot overprikkeling, eigenlijk een overbelasting van het zenuwstelsel. Zo kunnen gebeurtenissen als een familiefeest, stress, een drukke dag op het werk, een vakantie in het vooruitzicht, of het thuiskomen van een dag werken in een huis met drie gillende kinderen erg inspannend en vermoeiend zijn. 

Het kan zich bijvoorbeeld uiten in:

  • prikkelbaarheid en vermoeidheid
  • gevoel van machteloosheid, depressie of boosheid
  • concentratieproblemen of slaapproblemen
  • onbereikbaar zijn, terugtrekken of juist overschreeuwen
  • stemmingswisselingen zonder de directe reden te weten

Burn -out en hoogsensitiviteit

HSP’s zijn ook ‘vatbaarder’ voor een burn-out of bore-out. Als hoogsensitief persoon pik je meer prikkels op, je ervaart ze intenser en de verwerking heeft ook wat meer voeten in de aarde. Daarnaast is er ook de neiging om aan te passen aan anderen en hun eigen behoeften over het hoofd te zien of te negeren. Met de beste bedoelingen, maar ten koste van zichzelf en over je grenzen gaan en een hoop stress als mogelijk gevolg. Het steeds maar ‘moeten rennen’ naast een (drukke) baan en/of gezin geeft een verhoogde kans om uit te vallen met bijvoorbeeld een burn out. Het is daarom extra belangrijk voor HSP’s om bij jezelf te blijven, jezelf te leren kennen (bijvoorbeeld d.m.v. een KernTalentenAnalyse) en met de hoogsensitiviteit om te leren gaan. Het hoeft geen last of probleem te zijn, je kunt het veranderen in een positieve eigenschap en als kracht gaan inzetten.

Met coaching en / of een KernTalentenanalyse help ik jou op weg om weer krachtig jezelf te kunnen zijn. Je krijgt inzicht in wat je sterktes en kwaliteiten zijn, in je energiegevers en energievreters, in wat voor omgeving jij floreert en wat voor werk of situaties je beter kunt vermijden of loslaten. Tijdens de coaching krijg je praktische handvaten en tips om je authentieke zelf te leren kennen en verder te ontwikkelen zodat je weer sprankelend jezelf kunt zijn!

Herken je jezelf in het bovenstaande? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking, opluchtend gesprek of advies.